Sposób przygotowania:
Królik duszony w śliwkach
Cebulę i marchew oczyszczamy i ucieramy na tarce z dużymi otworami, następnie podsmażamy na oliwie do zarumienienia, wówczas dodajemy wino i ocet i gotujemy przez kilka minut, po czym odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie czyścimy i myjemy mięso, kroimy na porcje i równo obkładamy warzywami w marynacie. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem na 24 godziny. Myjemy śliwki i zalewamy na 12 godzin herbatą. Śliwki drylujemy z pestek. Wyjmujemy porcje mięsa z marynaty, nieco zarumieniamy na maśle i wkładamy do garnka. Solimy, dodajemy marynatę i śliwki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do uzyskania przez mięso i śliwki miękkości. Po wyłożeniu porcji na półmisek, polewamy je gęstym sosem.