beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Królik duszony w  śliwkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Królik duszony w  śliwkach

Składniki:

Królik duszony w  śliwkach

 

  • 1  nieduży królik,
  • 40 dag śliwek suszonych,
  • mocna herbata,
  • 1  szklanka czerwonego wina wytrawnego,
  • pół szklanki octu owocowego,
  • 2  marchewki,
  • 2  cebule,
  • 5  dag masła,
  • 3  łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • listek laurowy,
  • majeranek,
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Królik duszony w  śliwkach
Cebulę i  marchew oczyszczamy i  ucieramy na tarce z  dużymi otworami, następnie podsmażamy na oliwie do zarumienienia, wówczas dodajemy wino i  ocet i  gotujemy przez kilka minut, po czym odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie czyścimy i  myjemy mięso, kroimy na porcje i  równo obkładamy warzywami w  marynacie. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem na 24 godziny. Myjemy śliwki i  zalewamy na 12 godzin herbatą. Śliwki drylujemy z  pestek. Wyjmujemy porcje mięsa z  marynaty, nieco zarumieniamy na maśle i  wkładamy do garnka. Solimy, dodajemy marynatę i  śliwki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do uzyskania przez mięso i  śliwki miękkości. Po wyłożeniu porcji na półmisek, polewamy je gęstym sosem.