Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Królik duszony w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Królik to bardzo szlachetne mięso, często robiłam rosół, ale teraz postanowiłam go udusić z cebulką do ziemniaczków.

Królik duszony w sosie cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik duszony w sosie cebulowym

 

Sposób przygotowania:

Królik duszony w sosie cebulowym
Królika umyć, osączyć, podzielić na kawałki. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe , podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu. Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie. Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek. Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem.
Królik duszony w sosie cebulowym
Królik został podzielony na kawałki i umyty i osuszony
Królik duszony w sosie cebulowym
Mięso z królika zostało oprószone solą i pieprzem i opanierowane w mące
Królik duszony w sosie cebulowym
Królik podczas smażenia na tłuszczu na złoty kolor
Królik duszony w sosie cebulowym
Kawałki królika uduszone w sosie cebulowym

Tagi:

mięso cebula