Sposób przygotowania:
Królik duszony w winie z żurawiną i grzybami
Udko z królika dokładnie płuczemy i osuszamy. Mięso nacieramy solą ziołową, pieprzem kolorowym, przyprawą oraz słodką papryką. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie na odrobinie masła obsmażamy królika. Dodajmy pokrojoną w piórka cebulę. Mięso podlewamy odrobiną wody oraz białym winem. Dusimy około 45 minut. Do mięsa dodajemy grzyby i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy suszoną żurawinę oraz wlewamy śmietanę. Chwilę dusimy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Przygotowujemy sałatkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Oprószamy solą i układamy na grillu. Chwilę grillujemy, następnie kroimy w paski. Pomidorki kroimy na pół, cebulę w krążki. Sałatę rozdrobniamy. Wszystkie przygotowane składniki łączymy. Dodajemy odrobinę groszku oraz octu winnego. Doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerz. Ziemniaki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Obok układamy królika, polewamy sosem. Na końcu na talerz wykładamy przygotowaną sałatkę.
zbysiowa