Sposób przygotowania:
Duszony królik z papryką i pomidoramiKrok 1:
Królika myjemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze części. Nacieramy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia. Okładamy siekanym czosnkiem, zalewamy winem czerwonym i skrapiamy oliwą.
Na koniec dodajemy połamane liście laurowe. Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc, aby mięso się zamarynowało.
Krok 2:
Królika wyjmujemy z marynaty. Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na tym samy tłuszczu co królika.
Przekładamy do garnka z królikiem. Na patelnie wlewamy porto i chwilę podgrzewamy. Wlewamy do mięsa.
Do garnka wlewamy ok 1 szkl wody i całość dusimy ok 20 minut.
Krok 3:
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i przyprawy do smaku. Całość dusimy do miękkości mięsa.
Smacznego!