Sposób przygotowania:
Duszony królik z papryką i pomidoramiKrok 1:
![Duszony królik z papryką i pomidorami Duszony królik z papryką i pomidorami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/duszony-krolik-z-papryka-i-pomidorami-411783.jpg)
Królika myjemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze części. Nacieramy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia. Okładamy siekanym czosnkiem, zalewamy winem czerwonym i skrapiamy oliwą.
Na koniec dodajemy połamane liście laurowe. Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc, aby mięso się zamarynowało.
Krok 2:
![Duszony królik z papryką i pomidorami Duszony królik z papryką i pomidorami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/duszony-krolik-z-papryka-i-pomidorami-411784.jpg)
Królika wyjmujemy z marynaty. Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na tym samy tłuszczu co królika.
Przekładamy do garnka z królikiem. Na patelnie wlewamy porto i chwilę podgrzewamy. Wlewamy do mięsa.
Do garnka wlewamy ok 1 szkl wody i całość dusimy ok 20 minut.
Krok 3:
![Duszony królik z papryką i pomidorami Duszony królik z papryką i pomidorami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/duszony-krolik-z-papryka-i-pomidorami-411785.jpg)
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i przyprawy do smaku. Całość dusimy do miękkości mięsa.
Smacznego!