dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Duszony królik z papryką i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Delikatne mięsko z królika uduszone z papryką, cebulą i pomidorami. Smaczne danie na obiad dla całej rodziny.

Duszony królik z papryką i pomidorami

Składniki:

Duszony królik z papryką i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Duszony królik z papryką i pomidorami

Krok 1:

Duszony królik z papryką i pomidorami
Mięso marynujemy w winie, czosnku i przyprawach.

Królika myjemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze części. Nacieramy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia. Okładamy siekanym czosnkiem, zalewamy winem czerwonym i skrapiamy oliwą.

Na koniec dodajemy połamane liście laurowe. Naczynie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc, aby mięso się zamarynowało.

Krok 2:

Duszony królik z papryką i pomidorami
Mięso i cebulę obsmażamy i przekładamy do garnka.

Królika wyjmujemy z marynaty. Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na tym samy tłuszczu co królika.

Przekładamy do garnka z królikiem. Na patelnie wlewamy porto i chwilę podgrzewamy. Wlewamy do mięsa.

Do garnka wlewamy ok 1 szkl wody i całość dusimy ok 20 minut.

Krok 3:

Duszony królik z papryką i pomidorami
Królika z warzywami dusimy do miękkości.

Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i przyprawy do smaku. Całość dusimy do miękkości mięsa.

Smacznego!