Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Królik w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Delikatne mięso z królika duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką czerwoną i grzybami leśnymi. To smaczne mięso podałam z kopytkami.

Królik w sosie paprykowym

Składniki:

Królik w sosie paprykowym

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie paprykowym

ETAP 1:

Królik w sosie paprykowym
Przyprawione mięso z królika obtoczyć w mące.

Mięso z królika oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do brytfanki lub innego garnka z szerokim dnem. Pozostałości po smażeniu wymyć i wlać do mięsa.

ETAP 2:

Królik w sosie paprykowym
Zeszkloną cebulę dodać do obsmażonego królika.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Przełożyć do królika. Na tej samej patelni, bez tłuszczu usmażyć pokrojone w plasterki surowe grzyby i również dodać do królika.

ETAP 3:

Królik w sosie paprykowym
Do królika wlać przecier pomidorowy i rozdrobnioną paprykę.

Paprykę pokroić na mniejsze części pozbywając się gniazda nasiennego. Przełożyć do rozdrabniacza albo przy pomocy blendera zmiksować jak najdrobniej. Przelać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym (nie koncentratem). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać wodą, tak aby mięso było pod jej powierzchnią. Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego.

ETAP 4:

Królik w sosie paprykowym
Wszystko zalać woda i dusić, aż mięso będzie idealnie miękkie.

Przyprawić i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podać np z kopytkami lub innymi kluskami.
Smacznego


Tagi:

królik mięsa