Lobuz

Lobuz

Kuchcik
[Przepisów: 8]

Królik w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wywar z warzywami można zmiksować i podawać jako sos

Królik w czerwonym winie

Składniki:

Królik w czerwonym winie

 

  • 4 nogi z podudziem królika
  • 3 marchewki pokrojone w paski
  • 2 pietruszki pokrojone w paski
  • 1 średni seler pokrojony j.w.
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 300ml wywaru z rosołu
  • 300ml czerwonego wina
  • 5 kromek razowego chleba
  • 1 Ł maki

Sposób przygotowania:

Królik w czerwonym winie
Nogi królika przyprawić solą i pieprzem. (Najlepiej w przeddzień)
Obsmażyć na maśle z olejem na złoty kolor-przełożyć do garnka.
Na pozostały tłuszcz na patelni wysypać mąkę, dodać wywar z rosołu i czerwone wino. Dobrze wymieszać. Polać królika. Następnie przykryć królika pokrojonymi warzywami oprócz czosnku, pokryć kromkami chleba razowego- dusić na małym ogniu 1,20 min.