milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Królik w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo pyszny przepis na niedzielny lub świąteczny obiad rodzinny. Bardzo serdecznie poleca wszystkim.

Królik w pomidorach

Składniki:

Królik w pomidorach

 

  • połowa sprawionego królika,
  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół litra buliony drobiowego,
  • pół litra białego, wytrawnego wina,
  • musztarda,
  • pół opakowania jogurtu naturalnego,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz rozmaryn i tymianek do przyprawienia

Sposób przygotowania:

Królik w pomidorach
Sprawioną połówkę królika myjemy i osuszamy. Tasakiem dzielimy na mniejsze części. Pocięte porcje nacieramy solą i pieprzem, a następnie smarujemy musztardą. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół. Cebulę również obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy królika i obsmażamy z obydwóch stron. Dodajemy czosnek i cebulę i posypujemy tymiankiem i rozmarynem. Wlewamy bulion wymieszany z białym winem i dusimy pod przykryciem około godziny. Co jakiś czas mieszamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę i dodaj do królika. Dusimy jeszcze około 15 minut. Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami sosu z duszenia królika, wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. SMACZNEGO!!!

Tagi:

mięso danie