cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Królik z warzywami w sosie pomidorowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięciutkie, delikatne i aromatyczne mięso z królika w sosie pomidorowym.

Królik z warzywami w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik z warzywami w sosie pomidorowym

 

  • 4 porcje mięsa z królika/ dowolne części/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek /i plus na nasmarowanie mięsa/
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • 300 g pomidorów bez skórki wraz z zalewą/z puszki/
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion warzywny do uzupełnienia płynu /jeśli wymaga/

Sposób przygotowania:

Królik z warzywami w sosie pomidorowym
Mięso umyć, osuszyć ,nasmarować oliwą ,posypać solą, pieprzem i przyprawami /rozmaryn, tymianek,papryka/. Odstawić przykryte w chłodnym miejscu na 20-30 min. Warzywa umyć, oczyścić i pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , wrzucić warzywa,czosnek i podsmażyć. Włożyć porcje królika i obsmażyć z każdej strony. Podrumienione mięso zalać winem i na mocnym ogniu gotować chwilkę do odparowania alkoholu. Dodać pomidory, listek laurowy, ziele, gałązkę rozmarynu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Może to trwać 40-60 min. Sos ,który wyparuje w czasie gotowania można delikatnie uzupełniać bulionem warzywnym /aby mięso nie wysuszyło się za bardzo/. powstały sos powinien być dość gesty. Gotowe mięso doprawić do smaku solą i pieprzem . Podawać z ulubionymi dodatkami.
Królik z warzywami w sosie pomidorowym
Umyte warzywa pokroić i podsmażyć na oliwie.
Królik z warzywami w sosie pomidorowym
Przyprawione mięso włożyć do podsmażonych warzyw.
Królik z warzywami w sosie pomidorowym
Zalać winem chwilę gotować i dodać pomidory wraz z zalewą.
Królik z warzywami w sosie pomidorowym
Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami - moim jest sałatka z "brody mnicha"