Sposób przygotowania:
Królik z warzywami w sosie pomidorowym
Mięso umyć, osuszyć ,nasmarować oliwą ,posypać solą, pieprzem i przyprawami /rozmaryn, tymianek,papryka/. Odstawić przykryte w chłodnym miejscu na 20-30 min. Warzywa umyć, oczyścić i pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , wrzucić warzywa,czosnek i podsmażyć. Włożyć porcje królika i obsmażyć z każdej strony. Podrumienione mięso zalać winem i na mocnym ogniu gotować chwilkę do odparowania alkoholu. Dodać pomidory, listek laurowy, ziele, gałązkę rozmarynu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Może to trwać 40-60 min. Sos ,który wyparuje w czasie gotowania można delikatnie uzupełniać bulionem warzywnym /aby mięso nie wysuszyło się za bardzo/. powstały sos powinien być dość gesty. Gotowe mięso doprawić do smaku solą i pieprzem . Podawać z ulubionymi dodatkami.
kołczu
kasiunia.1981
cris
cris
evita0007
Dlaczego ostatni ? Czy miałaś wrażenie jak byś oskubanego kotka kładła na patelnie ??? Bo podobnie to wyglada tzn.mięso. Widziałam fotki na necie /biednych kociaków/ dlatego pytam ? hihi ;)
dża
LOL oskubany kotek na patelni!??! Evita nie idź tą drogą!! hahaha
evita0007
Nie ale poważnie mówiąc to zwierzątko tak wygląda(oskubane:() Z tym że króle są do jedzenia i je lubimy spożywać.Takie życie :)
cris
cris
Właśnie tak!