Sposób przygotowania:
Królik w sosie winno-pomidorowym
Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W moździerzu łączymy sól oraz majeranek. Dodajemy czosnek i całość ucieramy. Tylną część królika spryskujemy oliwą. Smarujemy pastą czosnkowo-majerankową. Wstawiamy do lodówki na parę godzin. Następnie zamarynowane części królika kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z obu stron na rumiano. Następnie mięso podlewamy winem i dusimy 10 minut pod przykryciem. W tym czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w drobną kostkę i dodajemy do duszącego się królika. Wsypujemy przyprawy ziołowe: pieprz ziołowy, estragon oraz rozmaryn. Całość dusimy około godziny pod przykryciem, w połowie czasu przewracając mięso. Gdy królik będzie już miękki wyjmujemy go z sosu. Częścią sosu hartujemy śmietanę i przelewamy do sosu. Mieszamy. Jeśli królki w tym czasie ostygł możemy z powrotem włożyć go do sosu i podgrzać. Królika podałem z kluskami śląskimi. Smacznego.
darmiona
marietta