pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Królik w sosie winno-pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

mięso z królika podane z sosem pomidorowym i kluskami śląskimi

Królik w sosie winno-pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik w sosie winno-pomidorowym

 

  • królik część tylna
  • pomidory ½ kg
  • estragon ½ łyżeczki
  • rozmaryn ½ łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • śmietana słodka 18% 1 łyżka
  • oliwa 2 łyżki
  • wino białe wytrawne 1 szklanka
  • cukier 1 łyżeczka
  • czosnek 4 ząbki
  • sól 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • oliwa do spryskania mięsa

Sposób przygotowania:

Królik w sosie winno-pomidorowym
Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W moździerzu łączymy sól oraz majeranek. Dodajemy czosnek i całość ucieramy. Tylną część królika spryskujemy oliwą. Smarujemy pastą czosnkowo-majerankową. Wstawiamy do lodówki na parę godzin. Następnie zamarynowane części królika kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z obu stron na rumiano. Następnie mięso podlewamy winem i dusimy 10 minut pod przykryciem. W tym czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w drobną kostkę i dodajemy do duszącego się królika. Wsypujemy przyprawy ziołowe: pieprz ziołowy, estragon oraz rozmaryn. Całość dusimy około godziny pod przykryciem, w połowie czasu przewracając mięso. Gdy królik będzie już miękki wyjmujemy go z sosu. Częścią sosu hartujemy śmietanę i przelewamy do sosu. Mieszamy. Jeśli królki w tym czasie ostygł możemy z powrotem włożyć go do sosu i podgrzać. Królika podałem z kluskami śląskimi. Smacznego.
Królik w sosie winno-pomidorowym
Czosnek łączymy z solą oraz majerankiem i ucieramy
Królik w sosie winno-pomidorowym
Tak przygotowaną miksturą smarujemy królika
Królik w sosie winno-pomidorowym
Zamarynowaneyo kurczaka przesmażamy na patelni
Królik w sosie winno-pomidorowym
Do duszącego się królika dodajemy spażone, pokrojone pomidory oraz przyprawy