Sposób przygotowania:
Pieczony królik wg zewaKrólika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski. Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą. Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką. Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut. Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut. Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości. Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).
Poznaj przepis na królika pieczonego na dziko >>>
gusia1000