SUPERPRZEPIS

Pieczony królik wg zewa

  • 1
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Pieczony królik wg zewa Więcej zdjęć (5)

królik pieczony w naczyniu żaroodpornym

Składniki:

Pieczony królik wg zewa

 

  • 1 królik ( 2,6 kg )
  • 2 cebule
  • 1 łyżka czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
  • kilka kawałeczków masła

 

Sposób przygotowania:

Pieczony królik wg zewa

Królika umyć, pokroić na kawałki i włożyć do miski. Cebule obrać, umyć i pokroić na dowolne kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać królika z przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego zamarynowane mięso królika razem z cebulą. Na wierzch położyć kawałki masła i zakryć pokrywką. Naczynie żaroodporne z zawartością wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę 150 stopni i czas na 60 minut. Po tym czasie zegar przestawić na 200 stopni i dodatkowy czas 30 minut. Po upieczeniu królik jest soczysty a mięso dobrze odchodzi od kości. Podawać np. z ziemniakami i surówką ( u mnie była z papryki, pomidora i ogórka ).


Poznaj przepis na królika pieczonego na dziko >>>

Pieczony królik wg zewa
królika dokładnie umyć i przygotować do porcjowania.
Pieczony królik wg zewa
pokrojonego królika wymieszać z przyprawami i cebulą.
Pieczony królik wg zewa
na włożonego do naczynia żaroodpornego królika położyć kawałki masła
Pieczony królik wg zewa
królika piec w naczyniu pod przykryciem.

Tagi:

mięso danie