jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Królik w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Królik to jedno z mięs które jest najzdrowsze i nie alergizuje, jest lekkostrawne, delikatne. Możne je z powodzeniem podawać dzieciom jako pierwsze mięsko wprowadzone w menu.

Królik w śmietanie

Składniki:

Królik w śmietanie

 

  • nóżki z królika 4 szt.
  • cebula 1 szt.
  • śmietana 30 % 200 ml
  • tymianek 1 łyżeczka
  • rozmaryn 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Królik w śmietanie
Mięso z królika opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie posolić i przyprawić pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić na noc do lodówki. Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i włożyć nóżki z królika.

Obsmażyć i przełożyć do rondla, dusić pod przykryciem do miękkości podlać wodą lub bulionem. Pod koniec wlać śmietanę i smażyć do momentu aż się sos zredukuje.

Przyprawić do smaku pieprzem solą i ziołami.