Sposób przygotowania:
królik w śmietanie
Składniki na marynatę (oprócz octu) gotujemy i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy ocet i zalewamy po porcjowanego królika. Zostawiamy mięso w marynacie na 2-4 dni i codziennie obracamy każdą porcję.
Po marynowaniu opłukać mięso, naszpikować słoniną, posypać jarzynką z wszystkich stron. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo smalcem. Podlać wodą i wstawić do piekarnika. Piec ok 2-2,5 godzin w temp.180. Sprawdzić pod koniec pieczenia czy mięso jest miękkie. Mięso polewać w czasie pieczenia wytworzonym sosem i wodą.
Po upieczeniu mięso wyjąć z naczynia i odcedzić pozostały sos. Sos zagęścić mąką i śmietaną, doprawić papryką solą i pieprzem. Wyłożyć mięso na półmisek i polać sosem.
Po marynowaniu opłukać mięso, naszpikować słoniną, posypać jarzynką z wszystkich stron. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego grubo smalcem. Podlać wodą i wstawić do piekarnika. Piec ok 2-2,5 godzin w temp.180. Sprawdzić pod koniec pieczenia czy mięso jest miękkie. Mięso polewać w czasie pieczenia wytworzonym sosem i wodą.
Po upieczeniu mięso wyjąć z naczynia i odcedzić pozostały sos. Sos zagęścić mąką i śmietaną, doprawić papryką solą i pieprzem. Wyłożyć mięso na półmisek i polać sosem.