Królik w sosie kaparowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Królika umyć, podzielić na porcje. Marchewkę, jedną cebulę posiekać. Seler pozbawić włókien i drobno pokroić. Królika obłożyć warz

Królik w sosie kaparowym

Składniki:

Królik w sosie kaparowym

 

  • 1 średni królik (może być mrożony)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 6 gałązek selera naciowego
  • 6 filetów anchois
  • 4 łyżki kaparów wyjętych z zalewy i osuszonych
  • 1 szklanka czerwonego octu winnego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • pół pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Królik w sosie kaparowym
Królika umyć, podzielić na porcje. Marchewkę, jedną cebulę posiekać. Seler pozbawić włókien i drobno pokroić. Królika obłożyć warzywami, wlać ocet i wino, wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin. W tym czasie królika kilka razy obrócić, żeby się cały zamarynował. Następnie wyjąć mięso z marynaty i osuszyć je.



Drugą cebulę pokroić. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić cebulę i porcje królika, obsmażyć je ze wszystkich stron na mocnym ogniu. Do rondla włożyć królika i zawartość patelni, zalać przecedzoną przez sito marynatą. Przykryć i dusić do miękkości (około 50 min -1 godz.). Filety anchois zmiksować z zieloną pietruszką i ząbkiem czosnku. Dodać do królika w połowie duszenia, razem z kaparami (których nie miksujemy).