Sposób przygotowania:
Królik w sosie śmietanowym
Umytą i osuszoną tuszkę królika poporcjować (na około 6 porcji).
Włożyć mięso do miski i obłożyć pokrojoną w plasterki cebulką. Zrobić marynatę z wina i octu winnego. Zalać mięso marynatą. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następniego dnia wyjąć mięso z zalewy i oprószyć przyprawami. Usmażyć na złoty kolor na masełku z oliwą. Następnie przełożyć podsmażone mięso do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Co jakiś czas podlewać mięso marynatą oraz wytworzonym sosem. Wymieszać śmietanę razem z mąką i polać mięso. Włożyć królika jeszcze na 10 minut do piekarnika i piec. Podawać z ryżem.
Włożyć mięso do miski i obłożyć pokrojoną w plasterki cebulką. Zrobić marynatę z wina i octu winnego. Zalać mięso marynatą. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następniego dnia wyjąć mięso z zalewy i oprószyć przyprawami. Usmażyć na złoty kolor na masełku z oliwą. Następnie przełożyć podsmażone mięso do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Co jakiś czas podlewać mięso marynatą oraz wytworzonym sosem. Wymieszać śmietanę razem z mąką i polać mięso. Włożyć królika jeszcze na 10 minut do piekarnika i piec. Podawać z ryżem.