zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Królik w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny królik w sosie śmietanowym

Królik w sosie śmietanowym

Składniki:

Królik w sosie śmietanowym

 

  • 1 królik
  • 3 małe cebule
  • 1 niepełna szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Królik w sosie śmietanowym
Umytą i osuszoną tuszkę królika poporcjować (na około 6 porcji).
Włożyć mięso do miski i obłożyć pokrojoną w plasterki cebulką. Zrobić marynatę z wina i octu winnego. Zalać mięso marynatą. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Następniego dnia wyjąć mięso z zalewy i oprószyć przyprawami. Usmażyć na złoty kolor na masełku z oliwą. Następnie przełożyć podsmażone mięso do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Co jakiś czas podlewać mięso marynatą oraz wytworzonym sosem. Wymieszać śmietanę razem z mąką i polać mięso. Włożyć królika jeszcze na 10 minut do piekarnika i piec. Podawać z ryżem.