Królik z czosnkiem (Hiszpania)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso królika umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Rozetrzeć 4 ząbki

Królik z czosnkiem (Hiszpania)

Składniki:

Królik z czosnkiem (Hiszpania)

 

  • 1 kg króliczego mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka czosnku
  • 1 szkl oliwy
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 listek laurowy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • sól

Sposób przygotowania:

Królik z czosnkiem (Hiszpania)
Mięso królika umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Rozetrzeć 4 ząbki czosnku, wymieszać z oliwą, solą, tymiankiem i pokruszonym liściem laurowym. Tak przygotowaną marynatą polać królika, odstawić w chłodne miejsce. Po 2 godzinach obsmażyć królika na  tej samej oliwie, w której się marynował, przełożyć do głębszego garnka. Świeżą paprykę oraz resztę czosnku pokroić i zmiksować z kminkiem, papryką w proszku i szczyptą soli, pod koniec dodać trochę oliwy, wody i octu. Powstałą w ten sposób pastą posmarować królika i dusić do miękkości. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Tagi:

mięso