Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Krótko gotowana czerwona kapusta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam jako skarbnicę zdrowych flawonoidów (nadają one kapuście kolor i są silnymi przeciwutleniaczami)

Krótko gotowana czerwona kapusta

Składniki:

Krótko gotowana czerwona kapusta

 

  • Na 4 porcje:
  • 1 główka poszatkowanej cienko czerwonej kapusty (800 g)
  • 4 goździki
  • Pół łyżeczki kminku
  • Zalewa:
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka (15 g) brązowego cukru
  • 2 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • 250 ml wody
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Krótko gotowana czerwona kapusta

Kapustę zalej w garnku wrzącą wodą, dodaj goździki i kminek. Gotuj około 5 minut, odlej wodę, ostudź kapustę i wlej do niej zalewę.

Przygotowanie zalewy: do zimnej przegotowanej wody dodaj cukier, sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie.


100 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.




Tagi:

kapusta