Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Krówka wg Siedlce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna krówka z orzechami :)

Krówka wg Siedlce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krówka wg Siedlce

 

  • Biszkopt:
  • 6jaja
  • 140 gram mąki
  • 30 gram budyniu (smak zależy od Ciebie- jaki kolor byś chciał uzyskać)
  • 150 gram cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 5 łyżek wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła stopionego
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • KREM:
  • puszka masy krówkowej
  • kostka margaryny

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • Posiekane orzechy włoskie ( ja nie miałam użyłam laskowych)
  • 30 gad krówek ( ja użyłam 7 mordoklejek)
  • 2 łyżki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Krówka wg Siedlce
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy pod koniec ubijania połowę cukru. W oddzielnym naczyniu żółtka, 4 łyżek letniej wody, pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy na kremową masę ( będzie co raz bardziej bielsza) mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. mieszamy ze sobą i przesiewamy. Roztapiamy masło i studzimy. Na Ubite żółtka przesiewamy nasze mąki , na to przekładamy naszą pianę z białek i dokładnie, delikatnie mieszamy w jedną stronę. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Blachę natłuszczamy i wylewamy nasz biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Puszkę masy krówkowej wstawiamy do ciepłej wody na ok 20 minut. Wykładamy ją do głębokiego naczynia i miksujemy. Dodajemy po łyżce margarny ( lub masła) i dokładnie ucieramy.Biszkopt przekrowujemy na pół ( najlepiej nitką lub żyłką przeciąć). Na spód kładziemy naszą masę krówkową i przyciskamy drugą częścią biszkoptu.W rondelku rozpuszczamy mordoklejki (krówki) z margaryną. Polewamy biszkopt i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO :)
Krówka wg Siedlce
nasza masa krówkowa wymieszana z margaryną
Krówka wg Siedlce
ja użyłam zamist krówek mordoklejek :) a zamiast włoskich to laskowych orzechów
Krówka wg Siedlce
wykładamy na biszkopt naszą masę krówkową i równomiernie rozsmarowujemy
Krówka wg Siedlce
rozpuszczone mordoklejki ( krówki) smarujemy na biszkopt i posypujemy orzechami

Tagi:

biszkopt