Sunnymood

Sunnymood

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Krówka ze śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia.

Krówka ze śmietanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krówka ze śmietanką

 

  • 500 gram masy kajmakowej
  • ok. 300 gram herbatników prostokątnych
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • do smaku kakao
  • do smaku cukier puder

Sposób przygotowania:

Krówka ze śmietanką
Podałam składniki na mniej więcej 3/4 normalnej blachy. Część herbatników rozłóż na dnie blachy, tak by się ze sobą stykały i szczelnie pokrywały dno. Następnie nałóż na nie mniej więcej połowę opakowania masy kajmakowej i dokładnie ją rozsmaruj. Na masę ponownie nałóż herbatniki, a na nie pozostałość masy. Ponownie rozsmaruj masę i nałóż ostatnią warstwę herbatników. Do śmietany dodaj 2 śmietan-fixy i cukier puder wedle uznania. Śmietanę ubij a następnie nałóż na herbatniki i rozprowadź dokładnie. Wierzch ciasta możesz posypać kakao. Ciasto włóż do lodówki- mniej więcej po dwóch- trzech godzinach powinno zmięknąć i być gotowe do spożycia.
Krówka ze śmietanką
Część herbatników rozłóż na dnie blachy, tak by się ze sobą stykały i szczelnie pokrywały dno.
Krówka ze śmietanką
Następnie nałóż na nie mniej więcej połowę opakowania masy kajmakowej i dokładnie ją rozsmaruj. Na masę ponownie nałóż herbatniki
Krówka ze śmietanką
Ponownie rozsmaruj masę i nałóż ostatnią warstwę herbatników.
Krówka ze śmietanką
Śmietanę ubij a następnie nałóż na herbatniki i rozprowadź dokładnie.