Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Szarlotka z masą migdałową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szarlotka na kruchym spodzie z masą migdałową. Najlepsza szarlotka jaką jedliśmy! Inna niż wszystkie.

Szarlotka z masą migdałową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarlotka z masą migdałową

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jasnobrązowego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 20 dag zimnej margaryny
  • 5 żółtek
  • 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Masa

  • 2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
  • 375 ml tłustego mleka
  • 125 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 50 g masła
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 175 g cukru
  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 150-200 g dżemu morelowego

Sposób przygotowania:

Szarlotka z masą migdałową
Ciasto: Wszystkie składnik wymieszać i zagnieść ciasto . Podzielić na pół, jedną część włożyć do zamrażarki drugą do lokówki na 30 minut. Ciasto z lodówki , wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec 10 minut w temp 180 stopni . Ostudzić.
Masa: Jedną szklankę mlek zagotować a w drugiej rozmieszać budynie wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Do ciepłego dodać masło i migdały . Ostudzić. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli wymieszać delikatnie z budyniem.

Jabłka: Jabłka obrać i pokroić na plasterki , wymieszać z dżemem i wyłożyć na podpieczonym cieście , masę migdałową rozsmarować na jabłkach a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec 1h w temp 180 stopniach.  
Szarlotka z masą migdałową
Wszystkie składnik wymieszać i zagnieść ciasto
Szarlotka z masą migdałową
Na mleku ugotować budynie dodać masło i migdały
Szarlotka z masą migdałową
Ciasto z lodówki , wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec 10 minut w temp 180 stopni .
Szarlotka z masą migdałową
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli wymieszać delikatnie z budyniem.
Szarlotka z masą migdałową
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka z dżemem , masę budyniową i zetrzeć ciasto z zamrażarki