WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szarlotka z pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo fajne, krucha szarlotka. Z lekko czerwonymi jabłkami i puszystą pianką z białek. Idealna do kawy.

Szarlotka z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z pianką

 

  • 2 szkl mąki
  • 1/4 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg prażonych jabłek
  • 1 czerwony kisiel
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Białka oddzielamy od żółtek i żółtka dodajemy do mąki razem z masłem. Szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na połowę. Jedną zamrażamy, a drugą rozwałkowujemy, wykładamy nim blachę i nakłuwamy widelcem. Delikatnie podpiekamy w piekarniku. Uprażone jabłka mieszamy z kisielem i wykładamy na ciasto. Białka dokładnie ubijamy z cukrem na pianę i dodajemy budyń. Wykładamy na ciasto, a na górę ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku ok 45 minut w 180 stopniach. 
Szarlotka z pianką
Zagniecionym ciastem wykładamy blachę i nakłuwamy.
Szarlotka z pianką
Na zapieczony spód wykładamy jabłka z kisielem.
Szarlotka z pianką
Pianę z białek z budyniem wykładamy na jabłka.
Szarlotka z pianką
Na wierzch ścieramy ciasto i zapiekamy.