dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Szarlotka z pianką bezową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szarlotka jest obowiązkowym ciastem na święta w moim domu. W tę święta zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z pianką bezową.

Szarlotka z pianką bezową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka z pianką bezową

 

  • 3 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • szczypta soli
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 75 g prażonych jabłek
  • budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką bezową
Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i żółtka. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepiamy formę (wysmarowaną masłem). Ciasto delikatnie nakłuwamy i lekko podpiekamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka prażone. Pozostałe białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy budyń. Pianę wykładamy na jabłka i pieczemy ok 30 - 40 minut w 150 stopniach. Smacznego!
Szarlotka z pianką bezową
Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce.
Szarlotka z pianką bezową
Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka.
Szarlotka z pianką bezową
Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na jabłka.