WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Krucha szarlotka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna i nieco inna krucha szarlotka z jabłkami z galaretką wiśniową i śmietankowym budyniem.

Krucha szarlotka z budyniem

Składniki:

Krucha szarlotka z budyniem

Ciasto

Jabłka

  • 1 l jabłek w słoiku
  • 2 galaretki wiśniowe

Budyń

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka z budyniem

Ciasto

Krucha szarlotka z budyniem
Większą część ciasta wykładamy na dno blaszki.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie większą część ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka

Krucha szarlotka z budyniem
Możemy też użyć innych smaków galaretek.

Jabłka mieszamy dokładnie z suchymi galaretkami wiśniowymi.

Budyń.

Krucha szarlotka z budyniem
Można też użyć budyniu o smaku waniliowym.

Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i przykrywamy folią, by nie powstał kożuch. Studzimy dokładnie.

Pieczenie

Krucha szarlotka z budyniem
Ciasto trzymamy w lodówce, by budyń i jabłka stężały.

Na pierwsze ciasto wykładamy jabłka, a na nie budyń. Na wierzch ścieramy resztę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 45 minut i dokładnie studzimy przed podaniem.