olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Krucha tarta chałwowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 270
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto grzechu warte. Mocno chałwowy krem i kruchy spód to duet idealny, który na długo pozostanie w Waszej pamięci.

Krucha tarta chałwowa

Składniki:

Krucha tarta chałwowa

 

  • Spód:
  • 1/4 kostki zimnej margaryny,
  • 1 szklanka mąki tortowej (+ do podsypania wałka i blatu),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli.
  • Masa:
  • 0,5 l mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 25 dag chałwy waniliowej,
  • 3 łyżki cukru.
  • Ponadto:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy,
  • 2 łyżki sezamu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krucha tarta chałwowa
1. Przygotować spód: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do suchych składników dodać zimną margarynę, posiekać nożem. Na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce minimum 30 minut. 2. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na okrągły placek nieco większy niż średnica formy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, palcami uformować niski brzeg (o wysokości ok. 1-1,5 cm). Spód ciasta nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pie na złoty kolor przez ok. 20 minut, dokładnie ostudzić. 3. Przygotować masę chałwową: Odciąć kawałek chałwy (ok. 3 cm) i odłożyć. Resztę chałwy pokroić na drobne kawałki. Odlać ok. 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować. W odłożonym mleku (1/2 szklanki) rozrobić proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Do gorącego budyniu wsypać pokruszoną chałwę i dokładnie połączyć do momentu aż chałwa rozpuści się w budyniu, a masa zyska piękny, beżowy kolor. 4. Na kruchy spód wylać masę budyniową i wyrównać wierzch. Sezam uprażyć na suchej patelni na rumiano, wystudzić. Odłożony kawałek chałwy pokroić w kosteczkę. Na powierzchni kremu narysować widelcem wzorki, środek udekorować kosteczkami chałwy, a rant obsypać uprażonym sezamem. Tartę odstawić do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.

Tagi:

tarta wałek