Sposób przygotowania:
Krucha tarta chałwowa
1. Przygotować spód: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do suchych składników dodać zimną margarynę, posiekać nożem. Na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce minimum 30 minut. 2. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na okrągły placek nieco większy niż średnica formy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, palcami uformować niski brzeg (o wysokości ok. 1-1,5 cm). Spód ciasta nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pie na złoty kolor przez ok. 20 minut, dokładnie ostudzić. 3. Przygotować masę chałwową: Odciąć kawałek chałwy (ok. 3 cm) i odłożyć. Resztę chałwy pokroić na drobne kawałki. Odlać ok. 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować. W odłożonym mleku (1/2 szklanki) rozrobić proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Do gorącego budyniu wsypać pokruszoną chałwę i dokładnie połączyć do momentu aż chałwa rozpuści się w budyniu, a masa zyska piękny, beżowy kolor. 4. Na kruchy spód wylać masę budyniową i wyrównać wierzch. Sezam uprażyć na suchej patelni na rumiano, wystudzić. Odłożony kawałek chałwy pokroić w kosteczkę. Na powierzchni kremu narysować widelcem wzorki, środek udekorować kosteczkami chałwy, a rant obsypać uprażonym sezamem. Tartę odstawić do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.
marietta
olusssiAA
Dziękuję :)