Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Krucha tarta jabłkowa z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna tarta z jabłkami- doskonały niedzielny deserek do kawy

Krucha tarta jabłkowa z cynamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krucha tarta jabłkowa z cynamonem

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1,5 łyżki cukru kryształy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka
  • cukier waniliowy do posypania
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Krucha tarta jabłkowa z cynamonem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i starannie łączymy składniki. Robimy wgłębienie, dodajemy cukry, proszek do pieczenia, jajko, żółtko oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem foremkęna tartę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kawałki owoców układamy na cieście kruchym. Jabłka oprószamy cukrem waniliowym oraz cynamonem. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 170 stopni.
Krucha tarta jabłkowa z cynamonem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i starannie łączymy składniki. Robimy wgłębienie, dodajemy cukry, proszek do pieczenia, jajko, żółtko oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Krucha tarta jabłkowa z cynamonem
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę na tartę.
Krucha tarta jabłkowa z cynamonem
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kawałki owoców układamy na cieście kruchym. Jabłka oprószamy cukrem waniliowym oraz cynamonem. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 170 stopni.