MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 253]

Krucha tarta z owocami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krucha tarta z sezonowymi owocami i dżemem - z chrupiącą bezą - idealna do popołudniowej kawy z przyjaciółką :)

Krucha tarta z owocami i bezą

Składniki:

Krucha tarta z owocami i bezą

 

  • kruchy spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru kryształu
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka

 

  • owoce:
  • dżem mojej mamy 250 g – z jabłek i gruszek
  • 6 śliwek białych

 

  • beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy / 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z owocami i bezą

ETAP 1:

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i posiekane masło – zmiksować lub posiekać. Na koniec dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Odłożyć do lodówki na ok godzinę.

Formę 28 cm wysmarować tłuszczem – masłem lub olejem, posypać bułką tartą.
Rozwałkować ciasto, wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem.
Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać budyń i jeszcze chwilę miksować.

Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z dżemem.

Wyłożyć na upieczony spód, nałożyć bezę, formować szpice.

Piec ok 20 minut w temperaturze 170 stopni, następnie zmniejszyć do 100 i suszyć jeszcze ok 15 minut.


Tagi:

beza tarta