Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta ze śliwkamiETAP 1:
Mąkę pszenną przesiać, dodać orkiszową, wymieszać ze sobą, posiekać z zimnym masłem.
Dodać cukier puder, żółtko i śmietanę.
ETAP 2:
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
ETAP 3:
Śliwki opłukać, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 4 mm, razem z papierem przenieść na blaszkę, posmarować białkiem.
ETAP 4:
Połówki śliwek rozłożyć jedna przy drugiej tak, aby został wolny brzeg o szerokości 3-4 cm.
ETAP 5:
Śliwki posypać płatkami migdałowymi, brzeg ciasta zawinąć do środka.
ETAP 6:
Brzeg ciasta posmarować białkiem, posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec przez około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.