zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kruche babeczki do nadzień słodkich

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Takie spody można przechowywać kilka dni, wystarczy tylko zrobić dowolne słodkie nadzienie i deser gotowy

Kruche babeczki do nadzień słodkich Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki do nadzień słodkich

 

  • 2 żółtka
  • 300 g mąki koszalińskiej
  • 150 g masła
  • 30 g brązowego cukru
  • 30 g białego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki do nadzień słodkich
Ciasto na kruche babeczki można przygotować ręcznie ale też i za pomocą robota. Tak więc składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania. Włączyć na najwyższe obroty i pulsacyjnie połączyć składniki aż zbiją się w kulę. Należy uważać aby robot się nie przemieszczał. Gotowe ciasto wyjąć z miski robota, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie przygotować foremki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, robić kulki i wylepiać foremki ciastem, po czym nakłuć widelcem. Foremki ułożyć na kratkę lub blachę z wyposażenia kuchenki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Po upieczeniu wyjąć babeczki z foremek, wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia. Najlepiej próżniowego z pompką i odessać nadmiar powietrza. Gotowe babeczki można przechowywać kilka dni a potem zrobić dowolne słodkie nadzienie i napełnić babeczki.
Kruche babeczki do nadzień słodkich
w misce blendera umieścic wszystkie skladniki
Kruche babeczki do nadzień słodkich
połączyć składniki za pomocą noża do siekania
Kruche babeczki do nadzień słodkich
ciasto podzielić na kulki i wylepić ciastem foremki
Kruche babeczki do nadzień słodkich
wylepione ciasto nakłuć widelcem i upiec babeczki