Sposób przygotowania:
Kruche babeczki do nadzień słodkich
Ciasto na kruche babeczki można przygotować ręcznie ale też i za pomocą robota. Tak więc składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania. Włączyć na najwyższe obroty i pulsacyjnie połączyć składniki aż zbiją się w kulę. Należy uważać aby robot się nie przemieszczał. Gotowe ciasto wyjąć z miski robota, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie przygotować foremki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, robić kulki i wylepiać foremki ciastem, po czym nakłuć widelcem. Foremki ułożyć na kratkę lub blachę z wyposażenia kuchenki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Po upieczeniu wyjąć babeczki z foremek, wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia. Najlepiej próżniowego z pompką i odessać nadmiar powietrza. Gotowe babeczki można przechowywać kilka dni a potem zrobić dowolne słodkie nadzienie i napełnić babeczki.
Pyza
zewa
Izuniu to jest mąka z młynów w Stoisławiu właśnie spod Koszalina. Typ tej mąki to 500.
Pyza
gusia1000