Sposób przygotowania:
Kruche babeczki na smalcu
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sól i resztę przypraw oraz smalec. Całość miksujemy aż powstanie coś przypominającego kaszkę. Następnie dodajemy żółtko 2 łyżki zimnej wręcz lodowatej wody i ponownie mieszamy. Gdy ciasto zaczyna się bijać, przekładamy na blat i dalej wyrabiamy dłońmi. Jeśli ciasto nie jest dostatecznie plastyczne, dodajemy ponownie wody. Czynność powtarzamy aż ciasto będzie ładnie połączone i o jednolitej strukturze. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min. Wędlinę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka i wylepiamy foremki. Nakładamy do równości ciasta wędliny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 - 25 min. Po tym czasie nakładamy na babeczki porcje sera i kawałek pomidorka. Trzymamy w piekarniku aż się rozpuści ser.