Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kruche babeczki na smalcu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do takich babeczek można zagospodarować resztki wędlin lub podsychający się żółty ser. Doprawiony spód i podpieczony wierzch znakomicie do siebie będą pasować.

Kruche babeczki na smalcu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche babeczki na smalcu

 

  • szklanka mąki
  • 2 kopiaste łyżki smalcu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko
  • zimna woda
  • oraz: 300 g wędliny
  • 100 g żółtego sera
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • tłuszcz i mąka do foremek

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki na smalcu
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy sól i resztę przypraw oraz smalec. Całość miksujemy aż powstanie coś przypominającego kaszkę. Następnie dodajemy żółtko 2 łyżki zimnej wręcz lodowatej wody i ponownie mieszamy. Gdy ciasto zaczyna się bijać, przekładamy na blat i dalej wyrabiamy dłońmi. Jeśli ciasto nie jest dostatecznie plastyczne, dodajemy ponownie wody. Czynność powtarzamy aż ciasto będzie ładnie połączone i o jednolitej strukturze. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min. Wędlinę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka i wylepiamy foremki. Nakładamy do równości ciasta wędliny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 20 - 25 min. Po tym czasie nakładamy na babeczki porcje sera i kawałek pomidorka. Trzymamy w piekarniku aż się rozpuści ser.
Kruche babeczki na smalcu
Wędlinę kroimy w kostkę. Nie może być zbyt drobna bo nam się bardzo spiece.
Kruche babeczki na smalcu
Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy krążki którymi wylepiamy foremki.
Kruche babeczki na smalcu
Każdą foremkę napełniamy wędliną do wysokości ciasta.

Tagi:

sery ser wędlina