Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z budyniem i wisienką
Do mąki dodajemy szczyptę soli i margarynę i siekamy nożem na małe kawałeczki. Następnie dodajemy cukier i żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i chowamy na minimum godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy mleko i robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, ale w troszkę mniejszej ilości mleka. Budyń odkłądamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy kółka. Połowę kółek wykorzystujemy do wyłorzenia foremek. Do środka nakładamy budyń i jedną wisienkę. W drugim kółku robimy dziurkę i wyciągamy na ogonek wisienki a ciasto sklejamy z dolną częścią. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, aż się zarumienią. Po wystudzeniu wyciągamy z foremek i posypujemy cukrem pudrem.
ajo
marietta
Piotr09