Natalia Skóra

Natalia Skóra

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Malinowa chmurka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy pierwszy raz jadłam to ciasto u kogoś - nie bardzo mi smakowało. W domu postanowiłam dać mu drugą szansę i to była miłość od pierwszego spróbowania.

Malinowa chmurka

Składniki:

Malinowa chmurka

Składniki na ciasto kruche:

Galaretka z malinami:

  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szklanki wody
  • maliny (dałam wg uznania, nie za mało, nie za dużo)

Krem ze śmietaną i mascarpone:

  • 150 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Beza z migdałami:

  • 2 białka w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 30 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Malinowa chmurka

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być schłodzone. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. 40 minut w lodówce. Rozwałkować na papierze do pieczenia, po czym przenieść na dno tortownicy. Piec przez ok. 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Galaretka z malinami

Rozpuścić galaretkę. Gdy odrobinę ostygnie, dodać maliny. Gdy zacznie tężeć wylać na ciasto kruche. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Przygotowane kremu:

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder do smaku. Wyłożyć na galaretkę, schłodzić.

Przygotowanie bezy:

Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie błyszcząca, dodać cukier. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Tortownicę odwrócić do góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować bezę, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 1 godzinę. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyłożyć na krem. Gotowe!