Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruche babeczki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka te można przekładać dżemem lub powidłami i ozdabiać według uznania

Kruche babeczki z kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche babeczki z kremem

 

  • 30 dag mąka,
  • 15 dag masło,
  • 10 dag cukier puder,
  • 3 szt żółtka,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 1 łyżka spirytus,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szt galaretka owocowa,
  • 1 szt śmietana śnieżka

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wlać spirytus, śmietanę, żółtka, wsypać cukier waniliowy, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki i wlepiać w foremki. Ułożyć na blaszce i piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu, zalać krzepnącą galaretką i przybrać bitą śmietaną, przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Kruche babeczki z kremem
Etap 1
Kruche babeczki z kremem
Etap 2