Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z śmietaną i suszoną śliwką
Jajka myjemy w gorącej wodzie. Oddzielamy żółtko od białka. Mąkę ok 1/2 kg przesiewamy na stolnicę. Zimne masło kroimy w plasterki lub w małą kosteczkę .Dodajemy pokrojone masło do mąki. Dodajemy odrobinę soli i trochę cukru ok 1 łyżkę. Następnie dodajemy żółtka i siekamy dużym nożem. Dodajemy śmietanę dalej szybko siekamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę zawijamy ją w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny. Rozwałkowujemy ciasto wycinamy kółka , kółkiem wykładamy foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienie. Ciepłe babeczki wyciągamy z formy i zostawiamy do wystygnięcia. Na dno zimnej babeczki kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych. Na powidła kładziemy suszoną śliwkę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Nakładamy na babeczki . Ozdabiamy kawałkiem śliwki.