Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasteczka kruche z polewą lub cukrem pudrem

kruche ciasteczka

Składniki:

kruche ciasteczka

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 200 g margaryny
  • proszek do pieczenia - 8g
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • cukier puder do posypania
  • polewa czekoladowa ( gotowa )

Sposób przygotowania:

kruche ciasteczka
Przesiewamy na stolnicę mąkę. Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki. Siekamy nożem mąkę wraz z margaryną. Dodajemy żółtka, mleko, olej cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę i ponownie wszystko razem ze sobą siekamy do połączenia składników. Zaczynamy ugniatać ciasto. Gdy już zagnieciemy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po schłodzeniu ciasta dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na na grubość pół centymetra i wyciskamy z naszych foremek ciastka. Pieczemy ok 10-15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub kto woli polewamy polewą czekoladową. Najlepiej smakują gdy postoją 3-4 dni.

Tagi:

ciastka kruche