VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis wygrzebałam gdzieś w starych zeszytach. Ciasteczka są delikatnie maślane a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Z jednej porcji wyszły mi 24 sztuki okrągłych ciasteczek i jedno serducho.

Kruche ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

  • 260 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g cukru drobnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Olejek waniliowy lub migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier i cukier puder. Dodajemy proszek do pieczenia, sól i kilka kropel olejku. Następnie dodajemy margarynę i wbić jajko. Wszystko energicznie i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190*C do zarumienienia ciasteczek.
Kruche ciasteczka
Etap 1 z podanych składników zagniatamy ciasto
Kruche ciasteczka
Etap 2 rozwałkowujemy na place i wycinamy kółeczka
Kruche ciasteczka
Etap 3 Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190*C do zarumienienia