Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasteczka dyniowo- orzechowe- idealne na Halloween lub na prezent

Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe
Z dyni usuwamy miękki miąższ i ziarenka, obieramy ze skórki, kroimy w 1 cm kostkę. Podlewamy 4-5 łyżkami wody i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie. Ściągamy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania całej wody, studzimy, dokładnie miksujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę orzechową, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło lub dobrą margarynę, 4/5 szklanki musu z dyni oraz jajko. Dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 milimetrów i foremkami wycinamy kształty duszków, wiedźm i innych stworów lub np. serduszka. Pieczemy około 16-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Gorące kładziemy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy cukrowymi pisakami lub podajemy posmarowane odrobiną konfitury figowej.
Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe
Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę orzechową, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, dokładnie mieszamy.
Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe
Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło lub dobrą margarynę, 4/5 szklanki musu z dyni oraz jajko.
Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe
rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 milimetrów i foremkami wycinamy kształty duszków, wiedźm i innych stworów lub np. serduszka.
Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe
A to propozycja ciasteczek dyniowo- orzechowych na Halloween