Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka dyniowo- orzechowe
Z dyni usuwamy miękki miąższ i ziarenka, obieramy ze skórki, kroimy w 1 cm kostkę. Podlewamy 4-5 łyżkami wody i dusimy na średnim ogniu, aż zmięknie. Ściągamy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania całej wody, studzimy, dokładnie miksujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę orzechową, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło lub dobrą margarynę, 4/5 szklanki musu z dyni oraz jajko. Dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy nieco mąki pszennej. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 milimetrów i foremkami wycinamy kształty duszków, wiedźm i innych stworów lub np. serduszka. Pieczemy około 16-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Gorące kładziemy na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy cukrowymi pisakami lub podajemy posmarowane odrobiną konfitury figowej.
jaNina