Madzik209

Madzik209

Kucharz
[Przepisów: 15]

Kruche ciasteczka - "Karaibki"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mają smak gorzkawych karaibek - prawie.Gdy ktoś lubi kakaowe szaleństwo to pewnie mu zasmakują.

Kruche ciasteczka - "Karaibki"

Składniki:

Kruche ciasteczka - "Karaibki"

 

  • 20dkg masła/margaryny
  • 1 kopiata szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 żóltko
  • pół paczki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka - "Karaibki"
Tłuszcz ucieramy, do porządnie roztartego dodajemy cukier ,żółtko i proszek do pieczenia. Gdy mamy pewnośść, ,że cukier jest roztarty dodajemy kakao i mąkę. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby można było wygodnie nabierać łyżką i układać kuleczki na pergaminie. Ciepliwi mogą,mocząc ręce w zimnej wodzie pokusić sie o odrobinę estetyki i formować zgrabne kuleczki lub placuszki.Pieczemy 12-15 min w temp 190 stopni. Ciastka w środku powinne być lekko wilgotnawe, z zewnątrz chrupiące.

Tagi:

ciastka kruche