Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kruche ciasteczka orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kruche ciastka orkiszowe to propozycja na pyszne ciasteczka do kawy lub herbaty - na pewno uwiodą każde podniebienie!

Kruche ciasteczka orkiszowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasteczka orkiszowe

 

  • 3 szklanki maki orkiszowej razowej(lub pszennej razowej)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200-225 g masla(temperatua pokojowa)
  • 2 jajka
  • ok.1 szklanki ciemnego brazowego cukrru
  • olejek waniliowy(wedlug uznania)
  • 100 g gorzkiej czekolady badz gorzkich goszkow czekoladowych(ilosc czekolady mozna zmniejszyc)

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka orkiszowe
Jedne z lepszych ciasteczek jakie jedlismy.Kruche,aromatyczne,najlepsze po kilku dniach.Maka orrkiszowa nadaje im orzechowego posmaku.Pyszne.



Wszystkie skladniki dokladnie zagniesc i uformowac kule.Wstawic do lodowki na ok.1 godzine.Po uplywie tego czasu odrywac male kawalki i formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego(mozna ciut mniejsze).Splaszczyc w dloni lub lyzka na blaszcze.Ciasteczka powinny byc dosc plaskie(beda wtedy lepsze)Piec przez ok.15 minut w tem.175 stopni C.Smacznego:) Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki,dokonalam jednak malych modyfikacji.
Kruche ciasteczka orkiszowe
Etap 1
Kruche ciasteczka orkiszowe
Etap 2
Kruche ciasteczka orkiszowe
Etap 3