IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Kruche ciasteczka waniliowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasteczka z okienkiem landrynkowym

Kruche ciasteczka waniliowe.

Składniki:

Kruche ciasteczka waniliowe.

 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 laski wanilii
  • 125g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie landrynek

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka waniliowe.
Landrynki dobieramy kolorami, a następnie wkładamy w woreczek i owijamy woreczek szmatką. Za pomocą młotka lub tłuczka rozkruszamy cukierki. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier oraz żółtka, śmietanę i margarynę a na koniec wanilię i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być gładkie. Odkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 0,5 cm i wycinamy za pomocą foremek kształty. W środku robimy dziurkę i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie w każdą dziurkę wsypujemy landrynki. Pieczemy ok 20 min w temp. 160'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia a następnie ściągamy, pomagając sobie np. nożem. Smacznego !!

Tagi:

ciastka kruche