Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z bitą śmietaną
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,śmietanę,cukier i otartą skórkę z cytryny.Zarobić ciasto nożem,wcisnąć sok z cytryny,a następnie szybko zagnieść ciasto ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1 centymetra i wyciąć foremką okrągłe krążki o średnicy około 5 centymetrów.Z połowy krążków wykroić kieliszkiem środki: powstałe obwódki przykleić do pozostałych krążków białkiem i posypać cukrem.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze,piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15 minut na złoty kolor.Po upieczeniu i ostudzeniu nałożyć na kruche talerzyki krem z bitej śmietany i przybrać konfiturami.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,śmietanę,cukier i otartą skórkę z cytryny.Zarobić ciasto nożem,wcisnąć sok z cytryny,a następnie szybko zagnieść ciasto ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1 centymetra i wyciąć foremką okrągłe krążki o średnicy około 5 centymetrów.Z połowy krążków wykroić kieliszkiem środki: powstałe obwódki przykleić do pozostałych krążków białkiem i posypać cukrem.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze,piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15 minut na złoty kolor.Po upieczeniu i ostudzeniu nałożyć na kruche talerzyki krem z bitej śmietany i przybrać konfiturami.