Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kruche ciasteczka z gotowanych żółtek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka z gotowanych żółtek są bardzo kruche, rozpływające się w ustach.

Kruche ciasteczka z gotowanych żółtek

Składniki:

Kruche ciasteczka z gotowanych żółtek

 

  • 7 żółtek z jajek gotowanych na twardo
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 1 jajko surowe
  • 20 g cukru waniliowego
  • 20 dag marmolady

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z gotowanych żółtek
Żółtka z gotowanych na twardo jajek zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do sera. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, starte żółtka i całe surowe jajko, posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość pół cm i małą szklaneczką wycinać krążki, układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Po upieczeniu ostudzić, przekładać marmoladą lub masą.