Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z żurawiną
Żurawinę pokroić nożem lub pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Masło lub margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać 3 szklanki do ciasta. Utrzeć. Dodać żurawinę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wrobić resztę mąki. Gdyby było zbyt luźne można dodać jeszcze trochę mąki. Schować do lodówki na około 2 godziny. Ciasto podzielnic na 2 porcje. Jedna zostawić w lodówce a drugą rozwałkować na grubość 5-7mm i wykrawać małą szklaneczką lub wykrawaczką okrągłe ciasteczka. Piec w 160 stopniach około 11-12 minut aż będą lekko złote. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Czekoladę połamać, umieścić w rondelku razem ze śmietaną i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka maczać w czekoladzie do połowy lub dekorować za pomocą skręconej z papieru do pieczenia tutki. Przed dekorowaniem warto upieczone ciasteczka wstawić na jakiś czas do lodówki, wtedy czekolada szybciej na nich zastygnie. Ciasteczka można również zamiast wykrawać to kulać w dłoniach małe kulki, a następnie spłaszczyć i układać na blaszkach. Smacznego!