migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kolejne kruche ciasteczka. Tym razem z dodatkiem skórki pomarańczowej i czekolady. Smaczne, proste w wykonaniu i ciekawie się prezentują.

Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową

 

  • 125 g masła lub margaryny
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g skórki pomarańczowaej kandyzowanej
  • 80 g płatków czekoladowych(startej czekolady)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową
Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieć aż składniki się połączą. Z ciasta uformować wałek i lekko spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok 1-1,5 godziny. Potem ciasto pokroić na ciastka o grubości ok 4-5mm. Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok10-15 minut funkcja termoobieg aż ciasteczka się zarumienią.
Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową
Z ciasta uformować wałek i lekko spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok 1-1,5 godziny.
Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową
Potem ciasto pokroić na ciastka o grubości ok 4-5mm.
Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową
Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem.
Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok10-15 minut funkcja termoobieg aż ciasteczka się zarumienią