Kruche ciasto - amoniakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchutkie ciasto można dowolnie przełożyć

Kruche ciasto - amoniakowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasto - amoniakowe

 

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 g amoniaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto - amoniakowe
Przesiewamy mąkę na stolnicę robimy dołek dodajemy cukier puder, miękką margarynę, śmietanę oraz jajka na końcu dodajemy wymieszany proszek do pieczenia z amoniakiem. Zarabiamy składniki na jednolite ciasto - z ciasta można upiec trzy placki w temp. 170 przez 15 min. Gotowe placki można przełożyć według uznania dowolną masą albo dżemem
Kruche ciasto - amoniakowe
Podane składniki dajemy stopniowo do mąki
Kruche ciasto - amoniakowe
Gotowe zarobione ciasto kruche amoniakowe
Kruche ciasto - amoniakowe
Ciasto dzielimy na 3 pieczemy oddzielnie placki

Tagi:

jajko jajka