Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruche z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą.

Kruche z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z brzoskwiniami

 

  • ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • nadzienie:
  • 2 białka
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche z brzoskwiniami
Z mąki, masła, żółtek,śmietany, cukru i proszku do pieczenia szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w grube plasterki, odcedzić. Połowę ciasta zetrzeć lub pokruszyć do tortownicy o śr. 24 cm. (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Na powierzchni ciasta rozsypać proszek budyniowy (wchłonie nadmiar płyny z owoców). Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć pianę na powierzchnię brzoskwiń, zetrzeć resztę ciasta na wierzch. Piec ok. 40 min. w 180st. C.
Kruche z brzoskwiniami
Brzoskwinie pokroić w grube plasterki...
Kruche z brzoskwiniami
Ciasto zagnieść i połowę zetrzeć na tarce, posypać proszkiem budyniowym.
Kruche z brzoskwiniami
Wyłożyć pokrojone owoce na ciasto, wyrównać.
Kruche z brzoskwiniami
Wyłożyć ubitą pianę i resztę ciasta zetrzeć, piec ok. 10 min.

Tagi:

ciasto