Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na kruchym cieście z masą budyniowo grysikową z kawałkami brzoskwiń z puszki posypane cukrem pudrem.

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Mąkę wymieszać z cukrem dodać jajko ,zimną posiekaną margarynę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Brzoskwinie pokroić w kostkę i odsączyć z soku. Połowę mleka zagotować z cukrem w reszcie rozmieszać budyń ,kaszę mannę i wlać do gotującego się mleka , mieszać aż zgęstnieje. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Śmietanę zmiksować z jajkiem i zmiksować z budyniem , dodać brzoskwinie i wymieszać. Większą połową ciasta wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia , wylać masę budyniową i zetrzeć na tarce lub poukładać paski ciasta na wierzchu. Ciasto piec w temp 180 stopni przez około 1 h. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Mąkę wymieszać z cukrem dodać jajko ,zimną posiekaną margarynę i zagnieść ciasto
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Śmietanę zmiksować z jajkiem i zmiksować z budyniem , dodać brzoskwinie i wymieszać.
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Większą połową ciasta wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Wylać masę budyniową i zetrzeć na tarce lub poukładać paski ciasta na wierzchu , upiec