Sposób przygotowania:
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
Mąkę wymieszać z cukrem dodać jajko ,zimną posiekaną margarynę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Brzoskwinie pokroić w kostkę i odsączyć z soku. Połowę mleka zagotować z cukrem w reszcie rozmieszać budyń ,kaszę mannę i wlać do gotującego się mleka , mieszać aż zgęstnieje. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Śmietanę zmiksować z jajkiem i zmiksować z budyniem , dodać brzoskwinie i wymieszać. Większą połową ciasta wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia , wylać masę budyniową i zetrzeć na tarce lub poukładać paski ciasta na wierzchu. Ciasto piec w temp 180 stopni przez około 1 h. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
marietta