Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane kroimy w kostkę ( odstawiamy 3-4 garści). Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na plastry.
Do dużego garnka wrzucamy jabłka ( bez tych odłożonych) oraz rabarbar. Dodajemy niewielką ilość cukru trzcinowego. Całość gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy odłożone wcześniej jabłka oraz oba rodzaje cukru. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Gotową masę odstawiamy i zabieramy się za ciasto.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię i schładzamy około 30 minut w lodówce.
Schodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 180 st piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy palcami wszystkie jej składniki, aż powstaną satysfakcjonujące nas grudki.
Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek i rabarbaru. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy około godziny w 180 st.
Do dużego garnka wrzucamy jabłka ( bez tych odłożonych) oraz rabarbar. Dodajemy niewielką ilość cukru trzcinowego. Całość gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy odłożone wcześniej jabłka oraz oba rodzaje cukru. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Gotową masę odstawiamy i zabieramy się za ciasto.
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię i schładzamy około 30 minut w lodówce.
Schodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 180 st piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy palcami wszystkie jej składniki, aż powstaną satysfakcjonujące nas grudki.
Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłek i rabarbaru. Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy około godziny w 180 st.