Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z serem i brzoskwiniami
Nim przystąpimy do robienia ciasta przekładamy na sitko brzoskwinie z puszki lub słoika, by dobrze nam ociekły z syropu.
Ciasto:
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy dobrze schłodzoną i pokrojoną ma małe kosteczki margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy ja na trzy w miarę równe części. Podzielone ciasto wkładamy na godzinę do lodówki i dobrze się schłodziło.
Po upływie godziny wyjmujemy jedną z część ciasta rozwałkowujemy ją i dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i nakłuwamy ciasto widelcem.
Na ciasto wykładamy masę serową.
Masa serowa:
Margarynę roztopić i ostudzić.
Ser przełożyć do miski. Dodać do niego cukier oraz mąką ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku. Każde następne jak masa serowa "pochłonie" poprzednie. Na samym końcu stopniowo dodawać ostudzoną margarynę i dokładnie wszystko połączyć. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, które jest w formie.
Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta i rozwałkowujemy ją na kształt formy i nakładamy ją na masę serową. Na wierzch ciasta układamy pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, a na nie dajemy ubitą na sztywno pianę z białek oraz cukru.
Na pianę ścieramy na tarce trzecią część ciasta.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temp. 190st
Ciasto piekę w formie 25/36
Ciasto:
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy dobrze schłodzoną i pokrojoną ma małe kosteczki margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy ja na trzy w miarę równe części. Podzielone ciasto wkładamy na godzinę do lodówki i dobrze się schłodziło.
Po upływie godziny wyjmujemy jedną z część ciasta rozwałkowujemy ją i dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i nakłuwamy ciasto widelcem.
Na ciasto wykładamy masę serową.
Masa serowa:
Margarynę roztopić i ostudzić.
Ser przełożyć do miski. Dodać do niego cukier oraz mąką ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku. Każde następne jak masa serowa "pochłonie" poprzednie. Na samym końcu stopniowo dodawać ostudzoną margarynę i dokładnie wszystko połączyć. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto, które jest w formie.
Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta i rozwałkowujemy ją na kształt formy i nakładamy ją na masę serową. Na wierzch ciasta układamy pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, a na nie dajemy ubitą na sztywno pianę z białek oraz cukru.
Na pianę ścieramy na tarce trzecią część ciasta.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temp. 190st
Ciasto piekę w formie 25/36
evita0007
misia5
Dodałam w panelu. Musiałam to zrobić, bo nie byłoby widać jak położyłam brzoskwinie. Jednak jak trzeba będzie to usunę jedno.
evita0007
Nie,nie usuwaj po co. Jak masz taką mozliwość dodania więcej zdjęć to fajnie :)
misia5