Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z budyniem i owocami
Truskawki opłukać i usunąć szypułki, rabarbar pokroić na małe kawałki, odstawić. Dużą blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 całego ciasta i druga mniejsza 1/3 ciasta.
Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wlać mleko wymieszane z proszkiem budyniowym i ugotować gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić aby troszkę przestygł. W tym czasie większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na gubych oczkach na dno przygotowanej formy.
Na ciasto wylać ciepły budyń, ułożyć przygotowane truskawki i rabarbar. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut, funkcja góra-dół. Przed krojeniem ciasto dobrze wystudzić.
Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wlać mleko wymieszane z proszkiem budyniowym i ugotować gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić aby troszkę przestygł. W tym czasie większą część schłodzonego ciasta zetrzeć na gubych oczkach na dno przygotowanej formy.
Na ciasto wylać ciepły budyń, ułożyć przygotowane truskawki i rabarbar. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 45-50 minut, funkcja góra-dół. Przed krojeniem ciasto dobrze wystudzić.