jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kruche ciasto z budyniem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kruche ciasto z nadzieniem budyniowo-owocowym:)

Kruche ciasto z budyniem i owocami

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem i owocami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 5 jabłek
  • 2 budynie
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem i owocami
Żółtka posiekać z mąką, proszkiem, margaryną, 1 szklanką cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 ciasta na kruszonkę, którą następnie włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Budyń ugotować na 2 szklanki mleka i




¼szklanki cukru.

Pozostawić do ostygnięcia.

Z pozostałego ciasta rozwałkować placek i ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formie. Owoce pokroić w plastry i ułożyć na cieście.

1 szklankę cukru ubić z białkami na pianę i połączyć ją z zimnym budyniem, a później wylać na owoce. Następnie na pianę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami odłożone wcześniej ciasto z lodówki.

Piec około 50 minut w temperaturze 200°C.

Upieczone ciasto przyozdobić wzorkami z polewy, wykonanej z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką masła.