Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami
Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, margaryny, 20 dag cukru, soli, cukru waniliowego, jajek i śmietany wyrabiamy ciasto na stolnicy. Dzielimy je na dwie części jedna ma być mniejsza troszkę od drugiej. Tą mniejszą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki smażymy do momentu, gdy trochę się rozpadną, dodajemy cynamon do smaku, cukier do smaku i galaretki owocowe w proszku, mieszamy do ich rozpuszczenia. Gasimy. Studzimy i wykładamy na ciasto, a na nie skubiemy rękoma resztę ciasta. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach w foremce 25/36. Po wyjęciu z piekarnika studzimy a następnie skrapiamy lekko rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem.